Hopp til innhold

Vår historie

Det som begynte med beskjeden produksjon av enkelt utstyr og barneleker har nå blitt en global leverandør av avanserte maskiner av høy kvalitet. I dag er vi delt inn i Orkel Direkte - Leverandør av landbruksutstyr til det norske markedet og Orkel - Global leverandør av landbruks- og industrikompaktorer

SOLID NORSK HÅNDVERK SIDEN 1949

I 1949, i en alder av 27 år, investerte orkdalingen Johan Gjønnes i et sveiseapparat. Hensikten var å skape et levebrød ut av å reparere kjelker og sykler til naboer og kjente. I en liten smie på Fannrem, ca. 45 kilometer sørvest for Trondheim, utviklet han gradvis virksomheten til produksjon av leker, sykler og enkle håndvogner skreddersydd for landbruket.

INNOVATIVE MASKINER MED UTGANGSPUNKT I PRAKTISK ERFARING

På 60- og 70-tallet økte Gjønnes produksjonen av landbruksorientert utstyr og Orkels produkter fikk raskt rykte på seg for å være solide, innovative, lønnsomme og lite vedlikeholdskrevende. Etterspørselen økte og flere ansatte ble involvert i produksjonen. Mange av de nye medarbeiderne var oppvokst på gård eller hadde bakgrunn fra landbruk, slik at de nye produktene var et resultat av praktisk erfaring og førstehånds kunnskap om landbrukernes behov.

FRA LOKAL SMIE TIL GLOBAL MERKEVARE

Hjulene snurret fortere og snart ble Orkel en sterk nasjonal merkevare, anerkjent for sin unike kvalitet og innovative design. I 1986 ble den første Orkel-pressa oppfunnet, og med runde gressballer ble verdens øyne for alvor rettet mot Orkel. I dag er Orkel en internasjonal leverandør av noen av verdens tøffeste og solide rundballepresser, traktorhengere, kompaktorer, snøfresere, slåmakiner og river, representert i over 40 land på alle kontinenter.

Selskapet er en av de største produsentene av landbruks- og industrimaskiner i Norge og har en unik posisjon i hjemmemarkedet

LIDENSKAP FOR INNOVASJON OG KVALITET I 70 ÅR

Selv om Orkel har blitt et internasjonalt selskap, ligger fabrikken og hovedkontoret fortsatt i Orkdal. Verkstedet har blitt større, produksjonen bredere og de ansatte flere. Likevel er målet fortsatt det samme som for 70 år siden: Å skape verdens beste maskiner for landbruk og industri gjennom innovasjon og lidenskap for godt håndverk.

Orkel / Orkel Direkte

FRA LOKALT VERKSTED TIL GLOBAL MERKEVARE

Snart ble Orkel et etablert merke, kjent for sin pålitelige kvalitet. I 1986 ble den første Orkel-ballepressen oppfunnet, og med de runde gressballene fikk Orkel virkelig verdens oppmerksomhet. I 2002 ble den første Orkel-kompaktoren sendt til sin eier i Sveits, og i 2003 vant Orkel sølvmedaljen for innovasjon ved Agritechnica, mens her hjemme i Norge fikk Orkel Direkte prisen: Årets vinner, med sin 14 tonns nye dumperhenger DX140.

GÅR SEPARATE VEIER

Etter hvert som markedet for kompaktorene vokste over hele verden, ble Orkel større også i Norge. I dag er Orkel-gruppen delt i to hovedselskaper: Orkel og Orkel Direkte.

Orkel Direkte

Leverandør av landbruksutstyr til det norske markedet

Norsk salgs- og støtteselskap som leverer slåmaskiner, gressballepresser, river, biomasse og mer til norske bønder.

Orkel Direkte har ekspandert og leverer også Orkel-kompaktoren til det norske markedet.

Orkel Direkte har som mål å være Norges ledende leverandør av utstyr for optimal fôrkvalitet.

Orkel

Global leverandør av landbruks- og industrikompaktorer

Utvikler, produserer og selger Orkel kompaktorer for landbruk og industri over hele verden.

Orkel-kompaktorene selges nå til mer enn 60 land og bidrar til en mer bærekraftig verden ved å sørge for at alt fra maisfôr til husholdningsavfall bevares og håndteres optimalt.